Playoffsit alkavat kahdella ottelulla - Lukko ja Pelicans aloittavat ottelunsa kotona

24.3.2022
Playoffsit alkavat kahdella ottelulla - Lukko ja Pelicans aloittavat ottelunsa kotona

Reilu viikko sitten Lukko oli kotona HPK:ta parempi maalein 4-2. (Kuva: Elmeri Elo)

Liigan playoffsien ensimmäinen kierros käynnistyy tänään kahdella ottelulla. Lukko aloittaa sarjan kotona HPK:ta vastaan ja Pelicans aloittaa kotona KooKoota vastaan.

Lukko-HPK

>> Kokoonpanot
>> Liput

Lukko ja HPK kohtasivat runkosarjassa neljä kertaa ja voitot menivät näissä tasan 2-2. HPK voitti joulukuussa joukkueiden kaksi ensimmäistä kohtaamista, kun taas Lukko on voittanut joukkueiden kaksi viimeisintä kohtaamista yhteismaalein 7-3. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran 15. maaliskuuta, jolloin Lukko oli kotonaan parempi maalein 4-2.

Molempien joukkueiden runkosarja päättyi hyvin alavireisesti. Lukon runkosarja päättyi kolmen ottelun mittaiseen tappioputkeen. Kahdessa viimeisessä ottelussa joukkue oli selvä vastaantulija Jukureita ja HIFK:ta vastaan, sillä se hävisi nämä kamppailut karusti yhteismaalein 3-11. Lukko päästi viimeiseen viiteen runkosarjaotteluunsa yhteensä 19 maalia, mikä oli koko sarjan suurin lukema. Lukolla on jatkoonmenon suhteen tänään iskun paikka kotiyleisön edessä. Joukkue nimittäin hävisi vieraissa kaikki runkosarjan kahdeksan viimeistä otteluaan, kun taas kotona raumalaiset onnistuivat keräämään pisteitä kaikissa kolmessa viimeisessä ottelussa. Lukon paras pistemies runkosarjassa oli puolustajien pistepörssin voittanut Vili Saarijärvi tehopistein 17+26=43. Joukkueen paras maalintekijä oli Sebastian Repo 21 osumalla.

HPK:n runkosarja päättyi puolestaan neljän ottelun mittaiseen tappioputkeen. HPK onnistui tekemään tappiollisissa otteluissa maksimissaan kaksi maalia ja yhteensä maalinteossa joukkue onnistui kuusi kertaa. Myös vieraissa hämeenlinnalaiset hävisivät kaikki neljä viimeistä otteluaan onnistuen maalinteossa ainoastaan viisi kertaa. HPK putosi runkosarjan viimeisellä kierroksella Pelicansia vastaan koetun 4-2-tappion myötä sarjataulukossa seitsemänneksi sijalta kuusi. HPK oli runkosarjassa kahdeksanneksi paras vierasjoukkue, mutta edellisen kerran joukkue on onnistunut ottamaan Raumalta voiton varsinaisella peliajalla 23. tammikuuta 2019. HPK:n paras pistemies runkosarjassa Michael Joly oli Liigan pistepörssin kolmas tehopistein 21+29=50. Joly tarvitsee Lukkoa vastaan tukea runkosarjaa paremmin, sillä joukkueen toiseksi paras pistemies oli puolustaja Arttu Pelli tehopistein 12+18=30.

Lukko oli joukkueista runkosarjassa parempi ylivoimalla onnistumisprosentilla 20,25%. Joskin joukkue on pelannut viimeiset kuusi otteluaan ilman tehtyä ylivoimamaalia. Edellisen kerran Lukko on onnistunut ylivoimalla 10. maaliskuuta Tapparaa vastaan. HPK oli runkosarjassa sarjan heikoin ylivoimajoukkue onnistumisprosentilla 12,35%. Alivoimalla HPK oli puolestaan selkeästi Lukkoa parempi alivoimaprosentilla 86,39%. Lukon oma alivoima oli sarjan 12. parasta onnistumisprosentilla 78,92%.


Pelicans-
KooKoo

>> Kokoonpanot
>> Liput

Pelicans ja KooKoo kohtasivat toisensa runkosarjassa kuusi kertaa. KooKoo oli kyseisissä kohtaamisissa joukkueista parempi voitoin 4-2. Näiden kohtaamisien erikoisuus oli se, että niistä vain yksi päättyi vierasvoittoon. Ainoan vierasvoiton keskinäisissä kohtaamisissa otti KooKoo Lahdesta helmikuun alussa jatkoajan jälkeen maalein 2-1. KooKoo on voittanut joukkueiden kaikki kolme edellistä kohtaamista yhteismaalein 7-3.

Pelicans varmisti paikkansa playoffseihin vasta runkosarjan viimeisellä kierroksella 4-2-voitolla HPK:sta. Kyseisessä ottelussa HPK pysyi hyvin lahtelaisten mukana, kunnes Karlis Cuksten lähettämä laukaus ohjautui Jiri Smejkalin hihasta maaliin vain 16 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Pelicansin viimeinen ottelu oli poikkeuksellisen runsasmaalinen, sillä edelliseen viiteen otteluun lahtelaiset ovat itse tehneet kahdeksan maalia ja päästäneet seitsemän. Pelicansilla on tänään selvä iskun paikka, sillä joukkue keräsi runkosarjan viimeisillä viikoilla lähes kaikki pisteensä kotiyleisön edessä. Pelicans on voittanut kotona viimeisestä seitsemästä ottelustaan peräti kuusi. Pelicansin runkosarjan paras pistemies Lukas Jasek oli pistepörssin neljäs tehopistein 13+37=50. Jiri Smejkal teki Pelicansille runkosarjassa 25 maalia ollen maalipörssin kolmas Anton Levtchin ja Petrus Palmun jälkeen.

KooKoo päätyi runkosarjassa sijalle kahdeksan ja se päätti ottelunsa Oulussa 4-3-tappioon Kärpille. Dramaattisessa ottelussa tehokkain pelaaja oli KooKoo-puolustaja Petteri Nikkilä tehopistein 1+2. Ennen tiistain tappiota KooKoo oli neljän ottelun mittaisessa pisteputkessa, jonka aikana se otti kaksi vähämaalista voittoa HPK:sta ja Pelicansista. Kaikki joukkueen viisi edellistä ottelua ovat päättyneet ainoastaan yhden maalin erotuksella. KooKoo on tehnyt edelliseen viiteen otteluun kymmenen maalia ja joukkue haluaa takuulla olla tehokkaampi jatkossa panosten kasvaessa. KooKoo oli runkosarjassa vasta sarjan kymmenenneksi paras vierasjoukkue, mutta viimeisestä kuudesta vierasottelustaan kouvolalaiset ovat onnistuneet voittamaan kolme. KooKoon tehokkain pelaaja oli runkosarjassa upeaa kautta pelaava Joose Antonen tehopistein 12+29=41.

KooKoo oli joukkueista runkosarjassa hienoisesti parempi ylivoimalla. KooKoon ylivoima 16,27% oli sarjan 11. parasta kun taas Pelicansin ylivoima oli sarjan 12. parasta onnistumisprosentilla 15,51%. Pelicansilla on ollut viime aikoina ongelmia ylivoimansa kanssa, sillä joukkue on pelannut viisi ottelua peräkkäin ilman tehtyä ylivoimamaalia. Edellisen kerran lahtelaiset ovat onnistuneet ylivoimalla 11. maaliskuuta TPS:ää vastaan.

Alivoimalla Pelicans oli puolestaan joukkueista runkosarjassa selvästi parempi. Lahtelaisten alivoima oli runkosarjan neljänneksi parasta onnistumisprosentilla 83,72%. KooKoon alivoima oli runkosarjassa puolestaan sarjan heikointa 75,13%. KooKoolla tulee tänään riittämään haastetta Pelicansin alivoiman kanssa, sillä lahtelaisten alivoima on pelannut viimeisessä kuudessa ottelussa täydellisesti ilman päästettyä maalia. Pelicansille ylivoimamaalin on edellisen kerran tehnyt Kärpät 9. maaliskuuta.


---
Julkaisija: Henri Niemelä