Toni Utunen on ottanut kehitysaskeleen Pelicansissa

11.1.2022
Toni Utunen on ottanut kehitysaskeleen Pelicansissa

Toni Utunen on saanut paljon vastuuta Pelicansin puolustuksessa. (Kuva: Mika Kylmäniemi)

Toni Utunen siirtyi täksi kaudeksi Tapparasta Pelicansiin isomman roolin perässä. Siirto on osoittautunut onnistuneeksi ja 21-vuotias puolustaja on rikkonut muun muassa jo yhden kauden piste-ennätyksensä. Pitkästä karanteenista hiljattain vapautunut Pelicans-ryhmä odottaa jo innolla paluuta otteluiden pariin.

12-vuotiaana isänsä kanssa Kokkolasta Tampereelle muuttanut Toni Utunen ehti pelata Tapparan organisaatiossa useita vuosia, kunnes tuli aika etsiä uusia tuulia muualta. 21-vuotias Utunen siirtyi täksi kaudeksi Lahden Pelicansiin ja siirto on tuntunut oikealta ratkaisulta.

Utunen on saanut paljon vastuuta Pelicansin alakerrassa, ja juuri sitä hän on halunnutkin.

– Siirron taustalla oli yksinkertaisesti se, että lähdin hakemaan muualta lisävastuuta ja isompaa roolia. Pelicansissa oli etuna minulle maajoukkueesta tuttu päävalmentaja Tommi Niemelä ja olin kuullut muutenkin paljon hyvää seurasta. Ei siinä tarvinnut kovin kauaa miettiä valintaa. Olen viihtynyt hyvin ja nautin arjestani erittäin paljon, Utunen kuvailee.

Utunen sai Tapparassa nähdä ja kokea menestyvän organisaation toimintaa ja pudotuspelejäkin kertyi Liigassa tilille parikymmentä. Tapparassa hän sai hyvät pohjat harjoitteluun ja oppi, mitä päivittäinen treenaaminen vaatii. Näitä oppeja hän hyödyntää nyt urallaan.

– Pelicansissa luotetaan paljon pelaajaan ja jokainen saa toimia hyvinkin yksilöllisesti. Toki treeniohjelmat ja vastaavat annetaan, mutta jääharjoitukset ovat käytännössä ainoita ohjattuja osuuksia. Pelaajalle itselleen jätetään iso vastuu, ja se on sopinut minulle hienosti, sillä saan annostella harjoittelua sopivasti.


Utunen kohtasi lokakuussa entisen seuransa Tapparan. Kuva: Mika Kylmäniemi

Tasaisuutta joukkueelle ja tehokkuutta omiin otteisiin

Pelicans on sarjataulukossa mukavasti seitsemännellä sijalla. Marras-joulukuun taitteessa lahtelaisjoukkue nakutti kahdeksan ottelun pisteputken, mutta viime aikoina on ollut tukkoisempaa. Edellisessä ottelussa katkesi kuitenkin neljän ottelun mittaiseksi venynyt tappiorykelmä.

– Parantamisen varaa on ehdottomasti eniten tasaisuudessa, sillä pelaamisemme ailahtelee aivan liikaa. Saatamme pelata perjantaina todella hyvän pelin ja vastaavasti lauantaina tulee todella huono ottelu. Ei voi sanoa, että yhdessäkään ottelussa olisi jäänyt ainakaan yrittämisestä kiinni. Se yritteliäs tekeminen pitää säilyttää jatkossakin, Utunen toteaa.

Ylivoimapelissä Utunen ei säkenöi, vaan hän kellottaa joukkueessaan isoja minuutteja alivoimapelissä ja tasakentällisin. Yhden kauden piste-ennätyksensä jo tässä vaiheessa kautta rikkonut puolustaja vaatii itseltään vielä rahtusen lisää tehokkuutta.

– Toimintaympäristössä kaikki mahdollinen vaihtui täksi kaudeksi ja olen lähtökohtiin nähden ihan tyytyväinen. Olen saanut luotua hyvällä pelaamisella ja uskalluksella aiempaa enemmän maalipaikkoja, mutta niissä on jäänyt vähän vajaaksi ja pystyisin olemaan paljon tehokkaampikin, Utunen tuumaa.

– Kiekollinen pelaaminen, kuten avaukset ja muut syötöt, ovat jatkuvan kehityksen alla, sillä monesti huono peli lähtee niistä liikkeelle. Niitä jumpataan jatkuvasti ja luotan, että nekin lähtevät kehittymään peli-itsevarmuuden kautta.

Karanteeni ja pitkä tauko peleistä

Pelicans ei ole pelannut tämän vuoden puolella vielä otteluakaan, sillä joukkue asetettiin 30. joulukuuta karanteeniin 9. tammikuuta asti. Tuoreiden ottelusiirtojen takia Pelicansin paluu venyi entisestään ja seuraava ottelu on luvassa perjantaina. Nyt ryhmä on päässyt kuitenkin jälleen näkemään toisiaan ja harjoittelemaan yhdessä.

– Ei se [karanteeni] hauskaa ollut, mutta siinä piti vain keksiä keinot kunnossa pysymiseen. Eipä tämä tosin ensimmäinen kerta ollut, kun olen karanteenissa, mutta toivottavasti olisi viimeinen. Tässä ei tosin ikinä tiedä, mitä tulee tapahtumaan, Utunen sanoo.

– Eiköhän tämä tästä taas lutviudu. Maanantain treeneissä hapotti vähän enemmän kuin normaalisti, mutta onhan tässä tullut vuosia lätkittyä, niin ei tuon pituinen tauko vielä tuntumaa täysin vie. Oli mukavaa nähdä taas joukkuekavereita ja kaikilla on jo kova halu pelaamaan.


---
Julkaisija: Markus Viljanen