CDO:n kynästä: Verkkosivustouudistus etenee – etusivu päivitetty

25.11.2021
CDO:n kynästä: Verkkosivustouudistus etenee – etusivu päivitetty

Liiga julkaisi uuden verkkosivuston viime kesänä. Sivusto on kerännyt runsaasti palautetta. Mitä projektista on opittu, ja mitä verkkosivustolle tapahtuu seuraavaksi? Liigan tuore CDO Jukka Sundquist avaa projektin taustoja ja tulevaisuuden näkymiä.

Alkuun iso kiitos runsaasta palautteesta, jota olemme saaneet. Aloitin Liigassa digitaalisen liiketoiminnan johtajana reilut kaksi kuukautta sitten, ja sain pöydälleni juuri julkaistun verkkosivuston sekä runsaasti palautetta Liigan faneilta ja seuraajilta. Palaute ei ollut sellaista, mitä olisin sen toivonut olevan, joten olikin helppo todeta, että sivustouudistus ei ollut onnistunut.

Haluankin koko Liigan puolesta pyytää kaikilta sarjan seuraajilta nöyrimmin anteeksi sitä, että epäonnistuimme uuden sivuston kehitystyössä. Päivästä yksi lähtien oli täysin selvää, että sivuston kuntoon saattaminen olisi oman Liiga-urani alkutaipaleen tärkein tehtävä.

Koska palautetta oli tullut runsaasti, kehityssuunnitelman luominen oli helppoa ja palautteen perusteella oli mahdollista löytää ne kehitysalueet, joihin pitää panostaa.

Etusivun "game bar"

Suurin osa palautteesta kohdistuu niin sanottuun "game bariin" eli sivuston ylälaidassa olevaan "hyrrään", jossa ottelut näkyvät horisontaalisena rullana läpi sivuston. Palautteen perusteella ottelukierroksen seuraaminen hyrrän avulla on vaikeaa ja käyttökokemus erityisesti mobiililaitteilla huono. Tämä asia on huomioitu, ja nyt julkaistulla, uudistetulla etusivulla ottelut näkyvät mobiililaitteissa kaikki allekkain ruudulla tai työpöytänäkymässä vasemmassa reunassa.

Ottelun seuraaminen

Toiseksi eniten palautetta olemme saaneet yksittäisen ottelun seurantanäkymästä ja sen käyttäjäystävällisyydestä. Lisäksi ottelunäkymään on toivottu lisäominaisuuksia, kuten videoklippejä ottelun tapahtumista. Ottelunäkymän käyttäjäystävällisyyttä tullaan parantamaan edelleen. Maalivideot löytyvätkin jo otteluseurannasta niin verkkosivuilta kuin nyt myös mobiilisovelluksesta. Lisää klippejä tuodaan seurantaan tulevaisuudessa.

Tilastojen käytettävyys

Kolmannekseni eniten palautetta olemme saaneet tilastojen käyttäjäystävällisyydestä. Palautteen perusteella tilastoja on ollut vaikea käyttää erityisesti mobiililaiteella, ja osittain tilastojen esitystapa on käyttäjille outo. Tilastot ovat urheilun suola, ja Liigan tehtävänä on tarjota lajin seuraajille tilastoja mahdollisimman laajasti sellaisessa muodossa, jossa ne ovat helposti käytettävissä. Tämäkin asia on kehityspöydällä.

Mitä olemme nyt tekemässä?

Vanhan verkkosivuston (nykyään old.liiga.fi) kanssa painimme vuosia luotettavuusongelmien kanssa. Sivusto niin sanotusti kaatuu kuorman alla eikä sen tekninen toteutus vastaa niitä vaatimuksia, joita tämän päivän verkkokäyttö edellyttäisi. Tämä oli tärkein syy, miksi sivustouudistukseen ylipäätään lähdettiin. Tämä oli myös ensimmäinen asia, jota aloimme työstää uuden sivuston osalta. Uuden sivuston kanssa nämä ongelmat on selätetty ja sivusto on toiminut luotettavasti. Tämän päälle oli turvallista lähteä rakentamaan parempaa käytettävyyttä.

Käytettävyyden osalta olemme nyt aloittaneet korjaustoimet verkkosivuston etusivulta. Ulkoasua on uudistettu ja yksittäisen kierroksen seuranta on tuotu omaan osioonsa. Lisäksi erilaisten top-10 -tilastojen, kuten pistepörssin ulkoasua on selkiytetty. Tavoitteena on ollut tuoda ottelut, ottelukierrokset ja erilaiset tilastot takaisin keskiöön.

Nyt ulos saadun etusivu-uudistuksen jälkeen alamme uusimaan sivuston eri alasivuja. Tarkoituksena on tehdä koko sivuston ulkoasusta selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi. Suurin työ on pelaaja- ja joukkuetilastojen käytettävyyden parantaminen, mutta myös pelaajakortit sekä uutis- ja videosivut tulevat saamaan uuden ilmeen alkuvuoden aikana.

Projektin suurin palanen on otteluseurantakokonaisuuden kehittäminen. Tätä työstetään jo, mutta projektin laajuudesta johtuen, olemme valmiita ilman suurempia ongelmia luultavammin vasta keväällä, playoffsien aikaan. Myös otteluseurannan osalta käytettävyys on ykkösasia sekä sellaisten ominaisuuksien ja erityisesti tilastojen esittäminen, joita ei muualta ole saatavana.

Palaute on edelleen tervetullutta

Koska parannamme uutta sivustoamme pala palalta, tulemme edelleen pitämään vanhan sivuston (old.liiga.fi) käytössä työn aikana. Kaikkien tärkeintä uuden sivuston kehitystyön kannalta on se, että saamme yleisöltä jatkossakin palautetta, jonka perusteella osaamme kulkea oikeaan suuntaan. Tulemme myös kysymään sitä teiltä systemaattisesti jatkossa ja toivomme, että olette meille edelleen apuna projektissamme. Tavoitteenamme on saada aikaan ensiluokkainen verkkopalvelu, jossa tarjoamme teille sellaista sisältöä, jota meiltä odotatte – kehitämmehän sivustoa juuri teitä varten.

Jukka Sundquist
Digitaalisen liiketoiminnan johtaja (CDO)
Jääkiekon SM-liiga Oy


---
Julkaisija: Aija Saha