Lauantaina luvassa täysi kierros − Kärpät ja TPS mittelevät huippukamppailussa, SaiPa yrittää palata voittojen tielle

9.10.2021
Lauantaina luvassa täysi kierros − Kärpät ja TPS mittelevät huippukamppailussa, SaiPa yrittää palata voittojen tielle

Ilves ja SaiPa kohtaavat ensimmäistä kertaa tälle kautta. (Kuva: Aarno Vuorinen)

Lauantain täysi seitsemän ottelun kierros tarjoaa ryppään mielenkiintoisia otteluita. Palaako SaiPa voittojen tielle? Jatkuuko TPS:n hurja alkukauden vire? Entä kuinka Jarno Pikkaraisen HPK suorittaa valmentajan entistä seuraa vastaan?

Lukko−Sport

>> Kokoonpanot
>> Liput

Lukon ja Sportin välinen kamppailu tulee olemaan yksi kierroksen mielenkiintoisimmista. Kohtaaminen on joukkueille toinen kuluvan kauden aikana. Avauskohtaamisen Sport vei nimiinsä Vaasassa puhtaasti 4−0-lukemin.

Isäntäjoukkue Lukko tarpoo Liigassa kahden ottelun tappioputkessa, mutta alla on keskiviikkona voitettu CHL-ottelu Cardiffia vastaan. Kansainvälisillä kentillä voitto antaa varmasti lisäbuustia joukkueelle myös kotimaiseen sarjaan. Lukon edellinen voitto muita Liiga-seuroja vastaan on tasan kahden viikon takaa, kun raumalaiset nitistivät Ässät.

Sport onnistui edellisessä vierasottelussaan nappaamaan kauden ensimmäisen vierasvoiton. Sitä ennen se ei ollut onnistunut kerryttämään pistesaldoaan vieraskaukalossa. Kotona kotkapaitojen peli sen sijaan on toiminut: kuusi ottelua, täydet 18 pistettä. Sport on hyvän ylivoimansa ja Henrik Eriksson pisteiden myötä onnistunut kääntämään tiukkoja otteluita voitoiksi. Vaasalaisten alivoima puolestaan on koko sarjan toiseksi heikointa. Siinä pohjanmaalaisilla on vielä parannettavaa.

Ilves−SaiPa

>> Kokoonpanot
>> Liput

Ilves palaa pelikentille yhden huilipäivän jälkeen. Ilves kaatui torstaina Vaasassa Sportille. Lauantain otteluun Ilves lähtee ennakkosuosikkina, sillä vastaan asettuu viiden ottelun tappioputkessa tarpova SaiPa. SaiPa hävisi perjantaina kotonaan toiselle Liigan peräpään joukkueelle Ässille 3−4-lukemin. Ottelu on Ilveksen ja SaiPan ensimmäinen keskinäinen tällä kaudella.

Kotijoukkue Ilves ei sekään ole peliotteillaan ylpeillyt viime peleissä. Ilves on hävinnyt kaksi edellistä otteluaan. Ilves on runkosarjassa kahdeksannella sijalla, mutta tupsukorvat ovat pelanneet Liigassa vähiten otteluita, kahdeksan. Ilves on tehnyt Liigassa neljänneksi vähiten maaleja, joten tehottomuus on vaivannut myös tupsukorvia. Tamperelaisten tehokkain pelaaja on alkukaudella ollut puolustaja Lester Lancaster.

Syvällä tarpova SaiPa on suuren haasteen edessä lauantaina. Mitä pikemmin se saa raastavan tappioputkensa poikki, sitä enemmän se saa itseluottamusta omaan tekemiseensä. Perjantaina se hävisi toiselle jumbojoukkueelle Ässille tiukan ja raastavan ottelun päätteeksi. SaiPa sai Ässiä vastaan maaleja, mutta nyt puolustuksessa oli aukkoja. Epäonnekkaat lappeenrantalaiset eivät tunnu löytävät avaimia voittamiseen.

HPK−HIFK

>> Kokoonpanot
>> Liput

HPK ja HIFK kohtaavat jo kolmannen kerran tälle kautta lauantaina. HIFK on vienyt kaksi aikaisempaa ottelua nimiinsä murskaavalla maalierolla 10−3. HPK sai uuden päävalmentajansa, entisen HIFK-käskijän, Jarno Pikkaraisen, kanssa loistavan alun HPK:n voittaessa Jukurit puhtaasti 4−0 keskiviikkona.

Kummankin joukkueen ylivoima on ollut alkukaudella surkeaa. HIFK:n ylivoima on sarjan heikointa, HPK:n toiseksi heikointa. Kerhon alivoima on ollut positiivinen yllätys joukkueen heikon suorittamisen takana: HPK:n alivoima on Kärppien jälkeen sarjan toiseksi parasta.

Mikäli HPK jatkaa työteliästä ja taistelevaa suorittamista myös lauantaina, se taistelee ottelun voitosta alusta loppuun saakka. Pikkarainen varmasti haluaa näyttää valmennusosaamistaan entistä seuraansa vastaan. Sarjajumbo HPK katkaisi Jukureita vastaan orastavan tappioputkensa, eivätkä hämeenlinnalaiset varmasti aio palata takaisin tappioiden tielle helpolla.

HIFK koki kotonaan 0−2-tappion Kärppiä vastaan alle vuorokausi ennen HPK-ottelun alkua. HIFK:lla ei ollut pelillisesti sen suurempaa hätää oululaisia vastaan, mutta perjantaina joukkueen ruuti oli märkää. HIFK on pelannut voitotta tällä viikolla, sillä se hävisi tiistain CHL-kamppailunsa ruotsalaiselle Frölundalle lukemin 3−2.

Jukurit−Tappara

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sekä Jukurit että Tappara vaeltavat tappioiden teillä, mutta toisen onneksi kyseinen taival katkeaa tänään. Tappara on hävinnyt Liigassa kolme perättäistä ottelua, Jukurit kaksi. Joukkueet miehittävät runkosarjan perättäisiä sijoja Tapparan ollessa sijalla 12. ja Jukurit 13.

Kotijoukkue Jukurit on sekä ylivoima- että alivoimatilastossa kymmenennellä sijalla, mikä ei ole mikään katastrofi, mutta yhä peliään etsivän joukkueen erikoistilannepelaaminen tulisi olla aavistuksen paremmalla tasolla, jotta pisteitä kertyisi nähtyä kovemmalla tahdilla. Jukurien peli nojaa tällä hetkellä paljon sen varaan, onko Oskari Salminen huippuvireessä vai ei.

Tappara kaatui perjantaina värikkäiden vaiheiden päätteeksi Lukolle niukasti 2−1, mikä jätti kirvesrinnoille varmasti nälkää lauantain Jukurit-ottelua ajatellen. Tappara on tehnyt kolmessa edellisessä Liiga-ottelussaan kolme maalia eli yhden maalin per peli. Kyseisellä statistiikalla harvoin pidemmän päälle voittaa jääkiekko-otteluita. Tappara julkaisi kesken perjantain Lukko-ottelun, että hyökkääjä Joona Luoto pelaa loppukauden Tapparan paidassa. Mikäli Luoto pelaa jo Jukureita vastaan, Tappara näyttää vahvalta ennakkosuosikilta otteluun.

JYP−KalPa

>> Kokoonpanot
>> Liput

JYP ja KalPa kohtaavat ensimmäistä kertaa kuluvalle kautta ja mitä herkullisimmista lähtökohdista: Jyväskylän lauantai-ilta, hyvävireiset joukkueet vastakkain ja kaukalossa useita kuumia nuoria pelaajia.

JYP seilaa kolmen ottelun voittoputkessa hienojen esitysten päätteeksi. JYPin voittokulun tahtipuikkoa heiluttaa nuori Joakim Kemell, joka on noussut koko sarjan pistepörssissä jo kolmannelle sijalle. Kemell on takonut kymmeneen peliin yhtä monta pistettä, joista seitsemän maaleja. JYPin hyvän vireen taustalla on myös hyvä erikoistilannepelaaminen. Jyväskyläläiset ovat sarjan neljänneksi paras alivoima- ja kolmanneksi paras ylivoimajoukkue.

KalPa sai kokea sarjajohtaja TPS:n huiman vireen perjantaina, kun se taipui turkulaisille 1−0 kotikentällään. KalPan jäädessä nollille, kultakypärä Miikka Pitkäsen hurja pisteputki katkesi. 25-vuotias hyökkääjä ehti venyttää pisteputkensa jo kahdeksan ottelun mittaiseksi. KalPa on onnistunut kohentamaan puolustuspeliään viime otteluissa, mutta sen on parannuttava yhä. Kuopiolaiset ovat päästäneet sarjassa toiseksi eniten maaleja omiin, 31 kappaletta.

KooKoo−Ässät

>> Kokoonpanot
>> Liput

KooKoo ja Ässät kohtasivat edellisen kerran kesällä pelatussa Pitsiturnauksessa. Kesähelteillä KooKoo oli Ässiä vahvempi 2−0-lukemin. KooKoo palaa kotikentälleen tappio niskassaan sen taivuttua eilen Pelicansille. Ässät puolestaan sai pientä helpotusta vaikeaan tilanteeseensa ryöstämällä kolme sarjapistettä Lappeenrannasta.

Sarjataulukon viidennellä sijalla keikkuva kouvolalaisryhmä on esiintynyt viime aikoina vakuuttavasti. Ennen perjantaista Pelicans-tappiota se oli voittanut kolme peliä peräkkäin. KooKoo tarvitsee Ässiä vastaan tehoja, jotka jäivät eilen piippuun. Alkukaudella maaleja takoneen Heikki Liedeksen ja joukkueen kultakypärä Joose Antosen on noustava esiin. KooKoon erikoistilannepelaaminen ei ole toiminut kuluvalla kaudella. Sen ylivoima on sarjan 10. parasta, alivoima kolmanneksi heikointa. KooKoo on ollut yksi sarjan parhaista kotijoukkueista. Viidestä kotiottelusta se on voittanut neljä varsinaisella peliajalla. Ainoasta kotitappiostakin se sai mukaansa pisteen.

Arvokkaan voiton SaiPasta perjantaina raapinut ässäpakka pelaa toisen perättäisen vierasottelunsa Kouvolassa. Ässät katkaisi perjantaina kahteen otteluun venyneen tappioputkensa. Eilistä voittoa ennen Ässät oli voittanut viidestä edellisestä pelistään vain yhden. Voitto oli porilaisjoukkueelle näin ollen erittäin arvokas. Ässien ylivoima on ollut Liigan pistepörssin piikkipaikalle siirtyneen Derek Barachin, Jarno Kärjen ja muun muassa Sakari Salmisen operoinnissa hyvää, sarjan kuudenneksi parasta. Alivoimassa joukkueella on varaa petrata. Ässien av-pelaaminen on sarjan toiseksi kehnointa.

Kärpät−TPS

>> Kokoonpanot
>> Liput

Kärpät ja TPS kohtasivat viime kaudella neljästi, joista Kärpät voitti kolme viimeisintä. Joukkueiden viimeinen välienselvittely päättyi oululaisten 7−2-vierasvoittoon maaliskuussa. TPS johtaa runkosarjaa Kärppien ollessa neljäntenä. Kumpikin joukkue nollasi vastustajansa perjantaina. Kaikesta on pääteltävissä, että lauantain kohtaamisesta tulee tasainen ja viihdyttävä.

Kärpät on voittanut viidestä edellisestä ottelustaan neljä, joista viimeisin HIFK:n vieraana perjantaina. Kärpät muuttanee kokoonpanoaan hieman eilisestä, sillä tiukka vääntö vaati pelaajilta paljon energiaa. Päävalmentaja Lauri Mikkola käyttää todennäköisesti laajaa rosteria hyväksi ja tekee kokoonpanoon pieniä viilauksia. Mielenkiintoista nähdä, jatkaako nollapelin pelannut, Kärppien kaikissa otteluissa maalilla seissyt Stanislav Galimov, vai saako hän ansaitsemansa lepopäivän.

TPS viilettää Liigassa kahden ottelun voittoputkessa. Väliin on mahtunut lisäksi CHL-voitto ruotsalaisesta Växjöstä. TPS on Kärppien jälkeen sarjan paras erikoistilannejoukkue. Kärpillä on sekä paras yli- että alivoima, TPS:n yv on sarjan toiseksi tehokkainta, av kolmanneksi pitävintä. TPS iskikin KalPa-ottelun voittomaalin ylivoimalla. Turkulaisten peli on ollut hyvässä kuosissa koko alkukauden, mistä kertoo runkosarjan piikkipaikka. Juuso Pärssisen paluu väkevöittää TPS:n vahvaa hyökkäystä entisestään.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen