JYPin Joakim Kemellin maalintekotahti rikkoi ennätyksiä – Petri Skriko ja Esa Tikkanen jäivät taakse

14.9.2021
JYPin Joakim Kemellin maalintekotahti rikkoi ennätyksiä – Petri Skriko ja Esa Tikkanen jäivät taakse

Kuva: Jiri Halttunen

JYPin Joakim Kemell nousi menneen Liiga-viikonlopun nimeksi. 17-vuotias laitahyökkääjä onnistui maalinteossa sekä HIFK:ta että Kärppiä vastaan ja teki samalla Liiga-historiaa.

Kemell teki Liiga-debyyttinsä 16-vuotiaana viime huhtikuussa ottelussa Jukureita vastaan. Avausottelu toi heti täysosuman, kun Kemell onnistui maalinteossa ottelun kolmannessa erässä ja oli johdattamassa joukkuettaan voittoon.

Viime kaudella Kemell pelasi pääosan kaudesta U20 SM-sarjassa ja iski 38 ottelussaan 22 maalia. U18 MM-kisoissa hän teki kolme maalia.

Viime kevään avauspeli huomioiden Joakim Kemell on Liigassa kolmen ottelun maaliputkessa. Liiga-uransa ensimmäisissä otteluissaan samaan on pystynyt Kemellin lisäksi vain 16 pelaajaa kautta aikojen. Heistä pääosa on ulkomaalaisvahvistuksia, ja joukossa on vain viisi suomalaispelaajaa ennen Kemelliä.

Kemell on Liiga-historian nuorin kolmessa ensimmäisessä Liiga-ottelussaan maalin tehnyt pelaaja. 41 vuotta sitten samassa tempussa onnistui SaiPa-hyökkääjä Petri Skriko. Komean NHL-uran sittemmin luonut Skriko oli tulokaskaudellaan 18 vuoden ja 6 kuukauden ikäinen.

Kolme kautta Skrikon jälkeen HIFK:n Esa Tikkanen liekehti ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan Liigassa. 18-vuotias Tikkanen oli tehnyt debyyttinsä jo edellisenä keväänä 1. finaaliottelussa, mutta runkosarjassa Tikkanen teki maalin kaikissa kauden kolmessa ensimmäisessä pelissään.

SaiPan Jouko Viljakaisen ensimmäiset ottelut Liigassa olivat myös vakuuttavat. 20-vuotias hyökkääjä avasi uransa pääsarjatasolla maaleilla kolmessa peräkkäisessä ottelussa syksyllä 1988.

JyP HT:n Risto Kurkinen oli hurjassa maalivireessä tulokaskaudellaan syksyllä 1985. Tuolloin 22-vuotias Kurkinen osui viidessä ensimmäisessä ottelussaan yhteensä kuudesti. Kausi tuotti kaikkiaan 32 maalia ja tulokkaiden yhden kauden maaliennätyksen.

Ässissä kaudella 1991-92 pelannut Petri Varis osoitti myös maalintekijän kykyjään. Varis teki avausottelussaan hattutempun ja onnistui maalinteossa myös kolmessa seuraavassa ottelussaan. Kauden alun maaliputki venyi lopulta neljän pelin mittaiseksi.

TPS:n kanadalaisvahvistus Brian Willsien ruuti oli kuivaa syksyllä 2012. Willsie pamautti maalin peräti seitsemässä ensimmäisessä Liiga-ottelussaan, mikä on ennätyksellinen maaliputki Liiga-uran alusta laskien.


---
Julkaisija: Antti Seppänen