Liigan kurinpitolinjaukset 2021-22

8.9.2021
Liigan kurinpitolinjaukset 2021-22

Alkavalle Liiga-kaudelle tehtiin iso joukko sääntömuutoksia ja -tarkennuksia, jotka noudattelevat keväällä julkaistua Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) uutta sääntökirjaa. Liigan kurinpidosta vastaava viisihenkinen kurinpitodelegaatio on tarkentanut linjauksiaan alkavalle kaudelle.

Kurinpitodelegaation puheenjohtajana jatkaa Sampo Liusjärvi. Delegaation jäseninä jatkavat Kai Tervonen, Markku Tuominen, Robert Bützow ja Ville Uusitalo.

Osana Liigan kurinpitoa toimii tarkastelutyöryhmä, jonka kokoontuu muutamia kertoja kauden aikana. Tarkastelutyöryhmä käy läpi tilannehuoneen havainnoimia tilanteita sekä kurinpitodelegaatiossa tehdyt päätökset ja antaa tarvittaessa tilannehuoneen tai kurinpitodelegaation päätöksentekoa ohjaavia lausumia.

Tarkastelutyöryhmään kuuluvat Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä, HIFK:n urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen sekä pelaajayhdistyksen edustajina Henrik Forsberg ja Topi Jaakola.

Liigan kurinpitodelegaatio ja tarkastelutyöryhmä ovat käyneet yhdessä toimitusjohtaja Riku Kallioniemen ja erotuomarijohtaja Jyri Rönnin kanssa läpi uudelleen kirjoitettuja jääkiekon sääntöjä ja alkavalle kaudelle tehtäviä linjauksia. Ryhmä totesi, että viime kauden perusteella linjanmuutoksille ei ole tarvetta.

Kurinpidon linjaukset alkavalle kaudelle

  1. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto (IIHF) on laatinut uuden sääntökirjan. Sääntökirjassa lähes kaikkien pelisääntöjen kirjoitusasu on muuttunut uusiksi. Yleisesti säännöissä painotetaan aiempaa enemmän taklauksen kohteen vastuuta huolehtia itsestään. Todettiin, että Liigassa ja sen kurinpidossa arvioidaan teot uuden sääntökirjan mukaisilla kriteereillä, joskin uuden sääntökirjan muotoilut eivät anna aihetta tehdä suuria muutoksia aiempaan rangaistuslinjaan.
  2. Liiga jatkaa tiukkaa suhtautumistaan päähän kohdistuneisiin taklauksiin. Selkeä päähän kohdistuva taklaus arvostetaan edelleen viiden (5) ottelun mittaiseksi pelikielloksi. Mikäli taklaajan teko osoittaa moitittavuutta, rangaistusta korotetaan viidestä ottelusta delegaation harkinnan mukaan. Päähän kohdistuvat kontaktit, jotka eivät ole selviä taklaustilanteita tai joissa kontaktin voimakuus on vähäinen tai osuman aiheuttavan pelaajan toiminnan moittivuus on vähäinen, voidaan arvioida alle viiden ottelun pelikiellon arvoisiksi, ottaen huomioon kaikki pelitilanteen olosuhteet ja pelaajien toiminta pelitilanteessa.
  3. Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutusta rangaistuksen pituuteen. Kun kurinpitokäsittelyssä olevan sääntörikkomuksen katsotaan olevan yli yhden ottelun pelikiellon arvoinen, rangaistusharkinnassa otetaan tarkasteluun pelaajan kurinpitohistoria Liigassa kuluvalta ja kolmelta edelliseltä kaudelta. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista ovat rangaistuksen koventamisperuste.

---
Julkaisija: Antti Seppänen