HPK:n Henri Kanniselle viiden ottelun pelikielto

9.3.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi HPK:n Henri Kanniselle viiden (5) ottelun pelikiellon perjantain HIFK–HPK-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kanninen on pelikiellossa HPK:n viidessä seuraavassa ottelussa: 10.3. HPK–KalPa, 12.3. Jukurit–HPK ja 14.3. HPK–Ilves sekä HPK:n kahdessa ensimmäisessä playoffs-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös 41/2019–2020 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Henri Kanninen
Ottelu: HIFK–HPK
Peliaika: 46:34
Pelipäivä: 6.3.2020

1. Selostus asiasta

HIFK–HPK-ottelun peliajassa 46:34 HPK:n Henri Kanninen taklasi HIFK:n Anton Lundellia. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Kanniselle 2 minuutin rangaistuksen estämisestä (sääntö 149).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Kanniselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella, koska tilanteessa tapahtuu suora osuma Lundellin päähän, taklaus tulee kuolleesta kulmasta ja taklaus kohdistuu kiekottomaan pelaajaan.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Lundell ei loukkaantunut tilanteessa.

Kanninen ja HPK ovat antaneet yhteisen kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videoklipit. Delegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan HPK:n Jere Innala ja HIFK:n Lundell kamppailevat kiekosta HIFK:n puolustusalueella samalla, kun heidän takaansa Kanninen luistelee mukaan tilanteeseen. Innala voittaa kamppailutilanteen ja kääntyy oikealle. Samaan aikaan Kanninen luistelee takaviistosta Lundellin edestä samalla osuen tätä olkapäällä päähän. Pelaajien välillä ei käytännössä ole muuta kontaktia. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Kannisen tilanteen pelaamisen seurauksena aiheutuu suora kontakti Lundellia päähän. Näin ollen tilanne arvioidaan säännön 124 määritelmässä todetulla tavalla vastustajan päähän kohdistuneena taklauksena.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Kanninen näkee Innalan ja Lundellin kamppailutilanteen ja samalla sen, ettei Lundell ole tietoinen takaviistosta tilanteeseen tulevasta vastustajasta. Kurinpitodelegaatio ei pidä Kannisen tilanteen pelaamista tarkoituksellisena vastustajan päähän kohdistuvana taklauksena vaan enemmänkin kiekottoman vastustajan blokkaamisena, jonka seurauksena tilanteessa tapahtuu suora osuma Lundellia päähän. Edellä mainituilla perusteilla ottaen kuluvalla kaudella vastaavan kaltaisista tilanteita määrätyt rangaistukset huomioon, kurinpitodelegaatio pitää Kannisen tekoa ottelurangaistuksen arvoisena.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista taklaamalla suoritetuista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat huomioon ja pitää Kannisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa kontaktia viiden ottelun arvoisena tekona.

Kannisella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

HPK:n Henri Kanniselle määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Kanninen on pelikiellossa HPK:n kolmen seuraavan runkosarjan ottelun ja kahden ensimmäisen playoffs-ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

8. maaliskuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen