Lukon Miska Kukkoselle kolmen ottelun pelikielto

26.11.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Lukon Miska Kukkoselle kolmen (3) ottelun pelikiellon lauantain Jukurit–Lukko-ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Kukkonen on pelikiellossa Lukon kolmessa seuraavassa ottelussa: 27.11. Lukko–Pelicans, 30.11. Lukko–Ässät ja 5.12. SaiPa–Lukko.

* * *

Kurinpitopäätös 19/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Miska Kukkonen
Ottelu: Jukurit–Lukko
Peliaika: 26:43
Pelipäivä: 23.11.2019

1. Selostus asiasta

Jukurit–Lukko-ottelun peliajassa 26:43 Lukon Miska Kukkonen taklaa polvellaan kiekotonta Jukurien Ville Leskistä. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Kukkoselle ottelurangaistus polvitaklauksesta.

Kurinpitodelegaatio on saanut kirjallisen lausuman Kukkoselta tilanteesta.

Leskinen loukkaantui taklauksen seurauksena.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 152 mukaan polvitaklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on lukenut Kukkosen lausuman ja katsonut tilannetta koskevat videot. Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Lukon puolustusalueella kiekko tulee hyökkäyssuuntaan liikkeessä olevan Kukkosen jalkoihin, mutta Kukkosen ei saa kiekkoa haltuunsa. Kukkosta vastaan on luistelemassa Leskinen, joka havaitsee kiekon jäävän Kukkosen taakse ja pyrkii pääsemään kiinni irtokiekkoon. Kukkonen estää Leskisen pääsemisen itsensä ohitse työntämällä vasemman polvensa Leskisen eteen ja taklaamalla Leskistä polvella. Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvattu Kukkosen taklaus täyttää säännön 152 tarkoittaman polvitaklauksen tunnusmerkistön.

Edellä todetusti kurinpitodelegaatio katsoo, että Kukkosen teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön ja sillä on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Ottaen huomioon kuluvalla ja edellisellä kaudella polvitaklauksista määrätyt pelikieltojen pituudet ja sen, että taklattu oli kiekoton ja loukkaantui sekä pelitilanteen kokonaisuudessaan, kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja edellä lausutut asiat huomioiden kurinpitodelegaatio pitää oikeana seurauksena kolmen ottelun pelikieltoa. Kukkosella ei ole aiempaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

Lukon Miska Kukkonen määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

25. marraskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen