Ilveksen Nikolas Matinpalolle kahden ottelun pelikielto

29.10.2019

14361

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ilveksen Nikolas Matinpalolle kahden ottelun pelikiellon perjantain Tappara–Ilves-ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Matinpalo on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan 26.10. Ilves–Pelicans-ottelussa. Puolustaja on pelikiellossa vielä 1.11. Ilves–SaiPa-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös 13/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Nikolas Matinpalo
Ottelu: Tappara–Ilves
Peliaika: 21:15
Pelipäivä: 25.10.2019

1. Selostus asiasta

Tappara–Ilves-ottelun peliajassa 21:15 Ilveksen Nikolas Matinpalo taklaa Tapparan Jere Rouhiaista osuen tätä polveen vasemmalla polvellaan. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Matinpalolle ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5+PR).

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Matinpalolle ottelurangaistus polvitaklauksesta. Matinpalo on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitodelegaation 25.10.2019 tehdyllä päätöksellä.

Kurinpitodelegaatio on saanut kirjallisen lausuman Matinpalolta tilanteesta.

Rouhiainen ei loukkaantunut taklauksen seurauksena.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 152 mukaan polvitaklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on lukenut Matinpalon lausuman ja katsonut tilannetta koskevat videot. Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Ilveksen puolustusalueella oleva Matinpalo lähtee luistelemaan maalin edustalta kohti laidassa olevaa kiekollista pelitilannetta. Samaan aikaan laidassa olevasta tilanteesta irtautuva kiekollinen Rouhiainen pyrkii nousemaan kohti Ilveksen maalia. Luistellessaan kohti Rouhiaista Matinpalo ottaa leveän jalka-asennon. Tämän jälkeen Rouhiainen pelaa kiekon ohi Matinpalon ja samalla Matinpalo taklaa tätä vasen polvi edellä osuen polvellaan Rouhiaista polveen.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvattu Matinpalon taklaus täyttää säännön 153 tarkoittaman polvitaklauksen tunnusmerkistön. Kurinpitodelegaatio toteaa myös, että monet polvitaklaukset aiheutuvat siitä, että taklattava pelaaja viime hetkellä ehtii väistämään ylävartalonsa taklaajan edestä ja tästä johtuen taklaajan ja taklattavan polvet/jalat osuvat yhteen. Tällöin tulee arvioitavaksi myös taklattavan pelaajan vastuu rangaistusharkinnassa. Tässä tapauksessa polvitaklaus ei aiheudu Rouhiaisen viime hetken väistämisestä vaan yksin Matinpalon polvi edellä suoritetusta taklauksesta. Näin ollen vastuu taklauksesta on yksin Matinpalolla.

Edellä todetusti kurinpitodelegaatio katsoo, että Matinpalon teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön ja sillä on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Ottaen huomioon taklaajan vastuusta todetut asiat, edellisellä kaudella polvitaklauksista määrätyt pelikieltojen pituudet ja sen, ettei taklattu loukkaantunut sekä pelitilanteen kokonaisuudessaan, kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja edellä lausutut asiat huomioiden kurinpitodelegaatio pitää oikeana seurauksena kahden ottelun pelikieltoa. Matinpalolla ei ole aiempaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

Ilveksen Nikolas Matinpalolle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Pelikiellosta on kärsittynä väliaikaisen pelikiellon aikana yksi ottelu.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen